Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi
Ceza Hukuku Genel Hükümler (Ciltsiz) - Halkkitabevi

Ceza Hukuku Genel Hükümler (Ciltsiz)

Stok Kodu
9786053009764
Boyut
17x25
Sayfa Sayısı
1199
Baskı
14
Basım Tarihi
2020-02
Kapak Türü
Ciltsiz
Kağıt Türü
1. Hamur
9786053009764
875374
Ceza Hukuku Genel Hükümler (Ciltsiz)
Ceza Hukuku Genel Hükümler (Ciltsiz)
158.11

Ceza Hukuku Genel Hükümler isimli kitabımızın on dördüncü baskısını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Geçen baskıda olduğu gibi bu baskımız da genç meslektaşlarımız Doç. Dr. Mehmet Emin Alşahin ile Dr. Öğretim Üyesi Kerim Çakır’ın katkıları ile gerçekleşmiştir.

Doç. Dr. Mehmet Emin Alşahin; kusurluluğu etkileyen hallerden “cebir, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, sağır-dilsizlik, geçici nedenler, alkol ve uyuşturucu madde etkisi altında olma” ile “unsurların dışında kalan diğer haller”, “ceza kavramı, cezanın amacı ve nitelikleri”, “hapis cezasının çeşitleri”, “adli para cezası”, “belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” ve “müsadere” konularını kaleme almıştır.

Dr. Kerim Çakır ise “hapis cezasının infazına başlama”, “hapis cezasının ertelenmesi”, “şartla salıverilme”, “tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbirleri”, “sanığın ya da hükümlünün ölümü”, “af”, “önödeme ve uzlaştırma” konularını yazmıştır.

Bu çalışmamız da, 13, 12 ve 11. baskılarda belirttiğimiz değişiklikler doğrultusunda güncellenmiştir. Bilindiği gibi 10. ve önceki baskılarda suçun, dört unsuru olduğunu kabul etmiş ve suç teorisine ilişkin açıklamalarımızı buna göre yapmıştık. Doktrindeki gelişmeler, özellikle de yeni Türk Ceza Kanunu’nun esas aldığı suç teorisini göz önünde tutarak görüşümüzü suçun iki unsuru olduğu yönünde revize ettik. Buna göre suçun “tipiklik” ve “hukuka aykırılık” olmak üzere iki unsuru bulunmaktadır.

Tipiklikten kastettiğimiz; “ceza kanunlarının özel kısmında ya da ceza içeren kanunlarda yer alan ve ceza yaptırımı öngören suç tipi”dir. Diğer bir anlatımla, her suçun haksızlık içeriğini tasvir eden ve böylece haksızlığı oluşturan unsurlar bu başlık altında incelenmiştir. Bu nevi tipikliğin, yapı taşlarını maddi (objektif) ve manevi (sübjektif) unsurlar oluşturur. Suçun dış görünümünü, maddi bünyesini gösteren maddi unsurlara (fiil, netice, illiyet, fail, mağdur, konu) karşılık, manevi unsurlar failin iç dünyasının realiteleri olarak (kast, taksir gibi) ceza normunda yer alır. Şu halde suç; “tipe uygun, hukuka aykırı bir haksızlık” tır.

Kitap baştan sona bu anlayış çerçevesinde yenilenmiş, imla hataları düzeltilmiş, yeni Yargıtay kararları eklenmiş, özellikle suç teorisine ilişkin bölümlerin çoğu yeniden yazılmıştır. Kitabımızın her yeni baskısı çıktığında, derhal metin üzerindeki çalışmalarımız başlar, mevzuat ve uygulamadaki değişiklikler kitaba işlenir. Bu titiz çalışma sonucunda her yeni baskı bir öncekinden daha güncel, daha zengin bir hale gelmiş olur. Amacımız her zaman mükemmele ulaşmaya çalışmaktır.

Kapat