Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi
Çocukluk, Oyun ve Oyuncak: Sosyo-Kültürel Bir Analiz - Halkkitabevi

Çocukluk, Oyun ve Oyuncak: Sosyo-Kültürel Bir Analiz

Stok Kodu
9786051281629
Boyut
14x20
Sayfa Sayısı
290
Basım Tarihi
2012
Resimleyen
00f44f014dc14dbeb75bd989ad048811
Kapak Türü
Ciltsiz
Kağıt Türü
2. Hamur
Dili
Türkçe
9786051281629
367643
Çocukluk, Oyun ve Oyuncak: Sosyo-Kültürel Bir Analiz
Çocukluk, Oyun ve Oyuncak: Sosyo-Kültürel Bir Analiz
12.00

Çocukluk imgesi, çocuğa yüklenen anlamı, çocukluk anlayışını ifade eder. Çocukluk imgesi, çağlar boyunca farklı anlamlara sahip olmuştur.

Dolayısıyla çocukluk imgesi, toplumsal bir kurgudur. Oyun kültürü de çocuk kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Değişik toplumsal süreçlerde değişik çocukluk imgelerinden bahsedilebildiği gibi, değişik çocuk oyunlarından/oyuncaklarından söz edilebilmektedir. Dolayısıyla çocukluk ve çocuk kültürü toplumdan topluma, kültürden kültüre farklılık göstermektedir. Çocuk oyunları ve çocukluk imgesi, toplumsal değişimlerden en çok etkilenen ve toplumsalı da en çok niteleyen alanlardan biridir.

Günümüzde çocukluk ve çocuk oyunları kültürü hızla değişmektedir. Yaşadığımız küreselleşme sürecinde postmodern çocukluk imgesinden, sosyal oyunların ve geleneksel oyuncakların ortadan kaybolmasından söz edilmektedir. Dünyada ve Türkiye'de yaşanan toplumsal değişimlerin, çocuk oyun kültürünün ve çocukluk kavramının değişimine etkisi söz konusudur.

Bu çalışmada çocukluğun, oyun ve oyuncağın sosyolojik anlamda neleri ifade ettiği; değişen sosyokültürel süreçlerden çocukluğun ve oyun kültürünün nasıl etkilendiği, değiştiği ve değişimin ne yönde olduğu ele alınmıştır. “Geleneksel, modern ve postmodern“ kavramsallaştırması kullanılarak çocuk kültürünün toplumsal değişim kaynakları olan sanayileşme, kentleşme, teknolojik ilerlemeler, kapitalizm, tüketim kültürü ve küreselleşme süreçleriyle ne şekilde değiştiği tarihsel karşılaştırmalı yöntemle incelenmiştir.

Kapat