Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi
Muazzez İlmiye Çığ 5 Kitap Bir Arada - Halkkitabevi

Muazzez İlmiye Çığ 5 Kitap Bir Arada

Stok Kodu
0667228201031
Boyut
13,5 x 19,5 cm
Kapak Türü
Karton Kapak
Kağıt Türü
2. Hamur
Dili
Türkçe
0667228201031
832810
Muazzez İlmiye Çığ 5 Kitap Bir Arada
Muazzez İlmiye Çığ 5 Kitap Bir Arada
120.00

İbrahim Peygamber

Sumerolog Muazzez İlmiye Çığ, bu kitabında, Tevrat, İncil ve Kur'an'da geçen "İbrahim Peygamber" konusunu ele almaktadır. "Yazar, konuyu arkeolojik buluntular, çiviyazılı kaynaklar ve Mısır-Kumran metinleri ışığında ve birbiriyle karşılaştırarak incelemektedir. "Kitapta yanıt aranan sorulardan bazıları şunlardır: İbrahim Peygamber kimdir? Neden ve nasıl Yahudilerin, Hıristiyanların, sonra da Müslümanların atası olmuştur? Kendisi, çocukları ve torunları hakkında Tevrat'tan önce ne gibi kaynaklar vardır? Sumerlilerle bir ilgileri var mıdır?.." Muazzez İlmiye Çığ, bu önemli çalışmasında, "İbrahim Peygamber"in özellikle Sumerlilerle ve onların etkilemiş oldukları kültürlerle bağını incelemektedir."

Atatürk ve Sumerliler

Türkiye'nin büyük Sumeroloğu Muazzez İlmiye Çığ, 1972-2009 yılları arasında kaleme aldığı makalelerini Atatürk ve Sumerliler başlıklı kitabında topladı. Bu makalelerin ortak konusu Atatürk, Cumhuriyet devrimleri ve Sumer bilimidir. Atatürk, modern, gelişmiş ve aydınlanmış ve bir Türkiye'nin yaratılması için tarihimize, arkeolojiye ve Sumer bilimine olağanüstü bir önem vermiştir. Üniversitelerin kurulması, kurumlaşması ve bilimsel araştırmalar yapabilmeleri için çok önemli somut tedbirler almıştır. Türkiye'de arkeoloji ve özellikle de Anadolu'nun eskiçağ tarihi, esas olarak Atatürk'ün bilimsel zekâsı sayesinde gelişmiş ve kurumlaşmıştır. Atatürk'ün önderlik ettiği tarihsel köklerimizin öğrenilmesi çalışması, ulusal bilincimizi pekiştirmiştir. Muazzez İlmiye Çığ bu sürecin doğrudan tanığıdır. Kitap bu tanıklığı içeren değerli bilgiler sunmaktadır.

Uygarlığın Kökeni Sümerliler 1 Tarihte İlk Edebi Eserlerden Seçmeler

"Konu pek çok ve çeşitli olduğu için, çalışmamı iki cilde ayırdım. Birinci cilt olan bu kitap, merakla sorulan, Sumerlilerin evren ve evrenin, insanın oluşumunu ve tanrılarla ilgili inanışlarını dile getiren efsanelerini; kahramanların serüvenlerini içeren destanlarını; savaşlarla nasıl yıkılıp yakıldıklarını çok acıklı bir dille anlatan ağıtlarını ve izleri zamanımıza kadar gelen atasözlerini kapsayacak, "ikinci cilde alacağım konular ise, daha çok Sumerlilerin günlük yaşantılarıyla ilgili olacak. Tarih, hukuk, ekonomi, okullar, mabetler, cinsel yaşam, müzik, yemek, askerlik ve sanat gibi... Bu kitaplar yayımlandıktan sonra Sümer Tufanı'nın Orta Asya'daki taşkınlıklardan kaynaklandığını kanıtlayacak olan kitabı bitireceğim. "Zevkli okumalar dileğiyle... Muazzez İlmiye Çığ" Kitapta yer alan bazı konu başlıkları şunlardır: Sümer Dili ile Türk Dilinin Karşılaştırılması; Edebi Metinleri İçeren Tabletlerin Öyküsü; Sümer Efsaneleri; Sümer Destanları; Sümer İlahileri; Tarihte İlk Savaş Acıları: Sümer Ağıtları; Sümer Edebiyatında Bilgelik Metinleri: Atasözleri ve Deyimler; Tarihte İlk Kadın Şair...

Kur'an İncil ve Tevrat'ın Sumer'deki Kökeni

Muazzez İlmiye Çığ, 1914 yılında Bursa'da doğdu. 1931'de İlkokul öğretmeni oldu ve Eskişehir'de 4,5 yıl öğretmen olarak çalıştı.

1936'da, yeni açılan Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'ne girdi. Fakültenin Sumeroloji, Hititoloji ve Arkeoloji bölümlerindeki eğitimini 1940 yılında tamamlayan Çığ, İstanbul Arkeoloji Müzelerine Çiviyazıları uzmanı olarak atandı. Müzede bulunan Sumer, Akad, Hitit dillerinde yazılmış 74 bin çiviyazılı belge üzerinde 33 yıl çalıştıktan sonra emekli oldu.

Yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda bilimsel kitabı, makalesi yayımlandı. Muazzez İlmiye Çığ, Sumer kültürü üzerindeki çalışmalarını bugünde sürdürüyor.

Yazar bu kitapta, Sumer dini ve edebiyatından Yahudilik, Hrsitiyanlık ve Müslümanlığa; bu dinlerin kutsal kitaplarına ulaşan etkileri ve konuları, belgeleriyle ve karşılaştırmalı olarak sunulmaktadır.

Sumerliler, bu dinlerin çıkışından yüzlerce hatta binlerce yıl önce, siyasal yaşamlarını yitirmişlerdi. Ancak, Sumerliler, icat ettikleri ve istenileni yazacak biçimde geliştirdikleri yazılarıyla, Ortadoğu kavimlerini etkileri altına almışlar ve bu etki Batı dünyasına kadar uzanmıştır.

Uygarlığın Kökeni Sumerliler – 2

Elinizdeki kitapta, günümüzden 4000 yıl önce yaşayan Sumerlilerin tüm günlük yaşantısı okurlara aktarılıyor. O dönemde çocuklar, bugünün çocukları gibi okullara gidip, ödevlerini yapıyorlar mıydı? Yoksa gün boyu tembellik yapıp babalarının verdiği rüşvetlerle sınıf mı geçiyorlardı? Acaba öğretmenler rüşvet tekliflerine ne diyordu? Kadınlar evde yemek pişirmek dışında bir iş yapıyorlar mıydı? Krallar ve şehir beyleri, ülkenin âdil olarak idare edilmesi için ne yapıyorlardı? İnsanlar hep çalışmakla ve savaşmakla ömür mü tüketiyorlardı. Hiç mi eğlenmiyorlardı? Kitapta yer alan bazı konu başlıkları: Tarihte Açılan ilk Okullar ve Eğitim... Sumer Dini... Sumer Tanrı Evleri... Sumer'de Kölelik... Sumerlerde Ekonomi... Sumerlilerde Sanat... Sumer'de Müzik... Sumer'de Arşiv ve Kitaplıklar... Sumer'de Askerlik ve Krallık... Sumer'de Kadın... Sumer Rüyaları... Sumer'de Sihir ve Büyü...

Kapat