Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi
Kadın Ustalarıyla (Bitlis) Kavakbaşı-Günkırı Çömlekçiliği - Halkkitabe

Kadın Ustalarıyla (Bitlis) Kavakbaşı-Günkırı Çömlekçiliği

Stok Kodu
9786257037952
Boyut
16x24
Sayfa Sayısı
172
Basım Tarihi
2021-06
Kapak Türü
Ciltsiz
Kağıt Türü
2. Hamur
120,00TL
%18 İNDİRİM
98,40TL
Taksitli fiyat : 9 x 12,03TL
Stokta var
9786257037952
859676
Kadın Ustalarıyla (Bitlis) Kavakbaşı-Günkırı Çömlekçiliği
Kadın Ustalarıyla (Bitlis) Kavakbaşı-Günkırı Çömlekçiliği
98.40

Bitlis’in Kavakbaşı ile Günkırı beldelerinde kadınlar tarafından yapılan çömlekçilik ve tandırcılık, Anadolu’nun tüm yönleriyle araştırılmamış ve yok olmaya doğru giden kültür hazineleridir.

Bu beldelerin kadın çömlekçileri ömürlerini bu mesleğin her türlü zorluğuna adayarak; ilkel yöntemlerle hızlı, düzgün, işlevsel çeşitli formlar ve tandırlar üretebilmektedirler. Her türlü ev işlerini, çocuk bakımını da üstlenen, mesleklerinde de sabırla, emek-yoğun çalışan bu kadın ustalar, ürettikleri ile belde ekonomilerinde büyük rol oynamaktadırlar.

Bu kitabın ilk bölümünde; Bitlis’in, Kavakbaşı ve Günkırı beldelerinin konumu ve tarihine ilişkin genel bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümde; ilkel çömlekçiliğin tarihçesi ile Anadolu çömlekçiliğinin tarihine kısaca değinilmiştir. Üçüncü bölümde Kavakbaşı çömlekçiliğinin tarihi, dördüncü bölümde; çömlekçilikte kullanılan yöntemler, araç gereçler, çömlek çeşitleri, kullanım alanları, dekor, kurutma, astarlama, yakacak, çömlek fırını, pişirim ve satış konuları ele alınmıştır. Kitabın son bölümünde ise; tandırın tarihçesi, Anadolu kültüründe tandır ve tandır kullanımının önemine yer verilmiş, Günkırı ve Kavakbaşı beldelerinde toprak temininden tandırın yapılış tekniklerine, tandır kurulumundan, tandır ekmeklerinin pişirilişine kadar geçen süreç incelenmiştir.

Bu kitap Kavakbaşı ve Günkırı beldelerinde yaşamakta olan geleneksel el sanatlarımızdan çömlekçilik ve tandırcılığı her yönüyle gelecek kuşaklara aktarmada önemli bir belge niteliği taşımaktadır.

Kapat