Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi
Yaylı Çalgı Eğitiminde Eşlikli Çalışmaların Önemi - Halkkitabevi

Yaylı Çalgı Eğitiminde Eşlikli Çalışmaların ÖnemiDeneysel Bir Araştırma Örneği

Stok Kodu
9786052881088
Boyut
14x21
Sayfa Sayısı
175
Baskı
1
Basım Tarihi
2017-11
Resimleyen
d3efa4541d2d45c2b0b0f7c9efccb0da
Kapak Türü
Ciltsiz
Kağıt Türü
2. Hamur
Dili
Türkçe
207,00TL
%40 İNDİRİM
124,20TL
Taksitli fiyat : 9 x 15,18TL
Stokta var
9786052881088
566985
Yaylı Çalgı Eğitiminde Eşlikli Çalışmaların Önemi
Yaylı Çalgı Eğitiminde Eşlikli Çalışmaların Önemi Deneysel Bir Araştırma Örneği
124.20

Yaylı çalgı eğitiminde kullanılan etüdler, farklı tekniklerin öğrenilmesi ve geliştirilmesi amacı ile çalışılan, aynı zamanda kalıcı bir entonasyon (ses doğruluğu) kazanımını hedefleyen önemli çalışmalardır. Öğrenci, etüdleri eşliksiz çalışmak zorundadır ve çıkardığı sesleri, yaptığı hareketleri sürekli düşünerek, izleyerek en doğru sonuca ulaşmak çabası içinde olmalıdır.

Eğitimin başlangıcında öğrenilmeye başlanan etüd çalışmaları, öğrenciyi, ileride çalacağı oda müziği formlarına (eşlikli eserlere) hazırlayacaktır. Ayrıca müziği algılama (tonal duyum) ve cümle yapısını (müziksel anlatım) doğru ifade edebilme becerilerini de geliştirmelidir. Oysaki yapıları gereği solo çalışılan etüdler, tek ses üzerinde ses doğruluğunu (entonasyon) hedef alarak tonal duyum ve tonal algılama ile ilgili etkili bir gelişim sağlamaktan yoksundur. Öğrenci, oda müziği formlarını çalacağı teknik düzeye geldiğinde ise müzikal ifade kavramını oluşturan tüm alt bileşenleri bilmek zorundadır. Tonal yapı, tonun dereceleri, derecelerin müziğin içindeki önemi, ton değişimi ve kuralları bilinmeden Müzikal İfade (müziksel anlatım) gerçekleştirmek mümkün olmayacaktır. Teknik becerinin müzikal ifade ile uyumu, yorumların beğeni düzeyini belirler.

Eşlikli çalışmaların önemi ile ilgili araştırmalar yapılmıştır ve yapılan çalışmalar konuya doğru yaklaşmakla birlikte, sadece entonasyon ile ilgili gelişmeyi, değişikliği hedef almış ve yapılan testlerle de farkları saptamıştır. Ancak, yaylı çalgı eğitiminde entonasyon kavramı tek başına yetkinlik sağlayamaz. Entonasyonun birincil öneminden sonra tonal duyumun gelişimi ve müzikal ifadenin kazanılmasına yönelik, tüm kavramların içeriğinde yer aldığı eşlikli çalışmalar ile ilgili yapılan araştırmaların sayısında oldukça önemli eksiklik vardır. Yaylı çalgı eğitiminin seslendirme/yorumlama yetkinliği sağlamak amacı içinde kalarak, bu amaca hangi donanımlarda hazırlık yapıldığı en önemli sorundur. Sesi tek başına doğru algılayabilmek ve çalabilmek öncelikli hedefler olmasına rağmen, tonal duyum ve müzikal ifade gibi müzikal kazanımların edinilmesi için yaylı çalgı eğitimi alanında izlenebilecek çalışmalar henüz yetersizdir ve uygulanan yöntemlerle ilgili eksiklikler vardır.

Kapat