Ürün Sepetinize Başarıyla Eklendi
Üç Tarz-ı Siyaset Türkçülüğün Manifestosu - Halkkitabevi

Üç Tarz-ı Siyaset Türkçülüğün ManifestosuOsmanlıcılık-islamcılık-türkçülük

Stok Kodu
9786258365009
Boyut
14x21
Sayfa Sayısı
472
Baskı
1
Basım Tarihi
2022-06
Kapak Türü
Ciltsiz
Kağıt Türü
2. Hamur
9786258365009
861528
Üç Tarz-ı Siyaset Türkçülüğün Manifestosu
Üç Tarz-ı Siyaset Türkçülüğün Manifestosu Osmanlıcılık-islamcılık-türkçülük
471.50

II. Meşrutiyetdöneminin fikri ve siyasi atmosferinde, Üç Tarz-ı Siyaset'i oluşturanOsmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük fikirleri aydınlar arasında oldukça ilgigörmüştür. Türkiye'nin düşünce tarihinde önemli bir yer edinen ve aynı zamandaTürkçülüğün Manifestosu olarak ünlenen Üç Tarz-ı Siyaset, daha sonrakidönemlerde de gündemde olmaya devam etmiştir.

KazanTatarlarından olan, Osmanlı coğrafyasını da iyi bilen bir aydın olarak Akçura,Üç Tarz-ı Siyaset'te; devletin içinde bulunduğu sorunları, siyasi tarihi yöndenanalitik bir bakış açısıyla değerlendirmiştir. Osmanlıcılık ve İslamcılıkpolitikalarına yönelik iç ve dış engellerden kaynaklı çeşitli imkânsızlıklarıbelirttikten sonra, alternatif çözüm olarak Türkçülük fikrini gündemegetirmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'na iltica eden Rusya göçmeni Akçura, Osmanlı(Anadolu) kökenli Türkçü aydın Ziya Gökalp ile birlikte Türkçülük fikrinin öncüisimlerinden birisi olmuştur.

Türkçülükfikrine siyasal bir nitelik kazandıran, aktivist ve entelektüel donanıma sahipAkçura'nın, Osmanlı kökenli Türkçülerden farklı olarak; Türkçülük anlayışını“Demokratik Türkçülük” ve “Emperyal Türkçülük” şeklinde ifade etmesi, onu diğerTürkçü aydınlardan ayıran önemli bir fark olmuştur. Bu şekilde Akçura'nın ifadeettiği fikirler, bugün için olağan gibi gelse de o günün koşullarında oldukçayeni, farklı ve ileriye dönük fikirler olmuştur. Yaşadığı döneme göre ileridenebilecek fikirlere sahip olmasına ve önemli bir “tahlil” yeteneğininbulunmasına rağmen, aydınlar tarafından hak ettiği ölçüde anlaşılamamıştır. Buyönüyle adeta “unutulan adam” durumunda olan Akçura, Mustafa Kemal'in değerverdiği bir isim olarak yakın çevresinde yer almış, Türkiye Cumhuriyeti'ninkuruluşunda, “laik” nitelikli siyasal kimliğin temellendirilmesindefikirleriyle önemli derecede etkili olmuştur.

 

Kapat