Ufkunuzu Genişletecek Felsefe Kitapları

Ufkunuzu Açacak Felsefe Kitapları
Spinoza, “Felsefe genelleştirilmiş bir matematiktir” der. Zihin jimnastiği için birebir bir disiplin olan felsefeye daha hâkim olabilmek için Ufuk Açan Kitaplar arasında felsefe temalı olanlara göz atmak gerekir. Felsefe kitapları sundukları bilgilerle sizi uzun bir yolcuğa çıkarır. Siz de felsefenin büyüleyici ama bir o kadar da derin sularında yüzmeye kararlıysanız sizin için hazırladığımız felsefe temalı kitap önerileri listemizle karşınızdayız!
Proust ve Göstergeler – Gilles Deleuze
Gilles Deleuze, “Proust ve Göstergeler” kitabında Proust’un metin temelli okur-yönelimli eleştirisini başarıyla ortaya koyuyor. Bu nitelikli eser; sevilen-kadın ve seven-erkek, kıskanan-erkek gibi farklı göstergelerin kökenlerine inerek insan ilişkileri ağını bu göstergeler üzerinden kurgulayıp kurgulayamayacağımızın cevabını veren bir felsefe kitabı.
Anlam ve Nedensellik – Arda Denkel
Felsefe kitapları, çoğunlukla bir varlıkbilim ortaya koymayı başarır. “Anlam ve Nedensellik” kitabı da bunu tam manasıyla yapan bir felsefe kitabı. Anlamlılığın evrimsel gelişimini, insan lugatındaki anlamlı tümcelerin doğadaki izdüşümleriyle ele alan Arda Denkel; anlamın kaynağını oluşturan özsellik ve nedensellik kavramlarını da açıklıyor.
Ruhu Eğitmek – Sri Sri Paramahansa Yogananda
Bilgeliğe giden yolda güvenilir bir rehber arıyorsanız, Yogananda tam olarak beklentilerinizi karşılayabilecek bir üstat. Bilgeliği “Ne olduğunu düşünüyorsan yüreğinde sen o’sun” kuralıyla ele alan Yogananda; erdemlerin olumlu düşüncelerin, eylemlerin ise disiplinin ürünü olduğunu ileri sürüyor. Bu gibi değerlerin kar taneleri veya yağmur damlaları gibi kendiliğinden gökten düşmeyeceğini, zihni belli bir amaç doğrultusunda eğitmek gerektiğini savunuyor. Bu konuda enerjisini odaklamaya ihtiyaç duyanlar için “Ruhu Eğitmek” ufuk açan kitaplar arasında başta gelir.
Özgürlüğe Yolculuk – Oya Esra Bektaş
Oya Esra Bektaş, Schelling’in erken dönem felsefesi üzerine ortaya koyduğu “Özgürlüğe Yolculuk” isimli incelemesinde problemler ve çözümlerin dönüşümü açısından Schelling perspektifinden bir bağ ortaya koyuyor. Felsefenin ilk ilkesinin niçin bir forma gereksinim duyduğu üzerine fikir geliştiren Schelling’in düşünceleri arasında felsefe kitapları sayesinde terminolojik dönüşümlerle bir seyahate çıkmayı cazip bulan herkes için eşsiz bir yolculuk bileti!
Geçmişten Günümüze Bilim Felsefesi
Eleştirel düşünceyi düstur edinmiş 12 yazının yer aldığı “Geçmişten Günümüze Bilim Felsefesi” derlemesinde postmodernizmin bilime dönük eleştirel düşünceyi indirgediği “Nasıl?” sorusundan, geleneksel meseleleri bilimsel cevaplarla aydınlatmaya varana değin pek çok detay irdeleniyor. Psikiyatri, fenomenoloji, doğa bilimleri ve mantık gibi farklı disiplinlere uzanan bilim felsefesi temalı yazıların yer aldığı bu eser felsefe ve disiplinlerarası ilişkisini de dolaylı yoldan başarıyla ele alıyor.
Sovyet Felsefesinde Spinoza – George L. Kline
İlk baskısı 1952 yılında yapılan “Sovyet Felsefesinde Spinoza” eseri, Spinoza yorumunun karşıt görüşlere sahip Marksist okulların ortaya çıkması ve Spinoza biliminin 20’li – 30’lu yıllardaki Sovyetler Birliği’nde tekrar canlanması gibi çalışmaları derleme misyonunu da üstleniyor. Spinoza’nın Marksist yorumunun devrim öncesi Rusya toplumundaki sosyokültürel izdüşümünü net biçimde gözlemleyebileceğiniz George L. Kline yapıtı, felsefeye merak salan herkesin mutlaka okuması gereken eserler arasında.
Kindi, Razi ve Farabi’nin Zihin Felsefeleri – Ebubekir Alan
Görünen evrenin ötesine sürüklenmiş nefsi temsil eden Kindi, davranış mükemmelliğine indirgenen aklı niteleyen Razi ve aynı anda monist ve düalist karakterleri simgeleyebilen Farabi’nin felsefe yaklaşımlarını derlemiş olan Ebubekir Alan’ın bu çalışması; İslam filozoflarının zihne dair yaklaşımlarını da başarıyla ortaya koyuyor.
Heidegger ve İkâmet Etme Meselesi – Celine Bonicco-Donato
“İnşa Etmek, İkâmet Etmek, Düşünmek” başlıklı denemesiyle mimarlığın felsefi boyutunu çağlar ötesi bir yaklaşımla ortaya koyabilen Heidegger’ın yaklaşımına tam manasıyla hâkim olmak elbette kolay değil ama Celine Bonicco-Donato bizleri en azından mimarın görevinin yaratmak değil, var olmak isteyenin varlık kazanmasına izin vermek olduğuna ikna edebilecek bir yapıt ortaya koymuş. Heidegger felsefesine giriş yapmak isteyenler için tam teşekküllü bir kitap olduğu aşikâr.
Gerçekçi Felsefenin İlkeleri – Alişan Özdemir
Toplumsal – tarihsel varlık alanının nasıl oluştuğundan, yasaların belirlediği özgürlük ve ahlaki özgürlük ile insan özerkliği arasındaki ilişkilere değin felsefenin alanına giren soru ve sorunları gerçekçi felsefe yaklaşımıyla ortaya koyan Alişan Özdemir; çalışmasını sadece gündelik yaşamla sınırlamıyor. İnsanların sanat etkinlikleriyle tam anlamıyla ne gerçekleştirmek istediğinden bu etkinlikleri niteleyen sanat değerlerinin ne olduğu gibi sorulara da açıklık getirmeye çalışıyor. Ne de olsa bu tarz soruları sorgulamak, tam anlamıyla felsefenin işi!
Kedi Felsefesi: Kediler ve Hayatın Anlamı – John Gray
Mesele ufuk açan kitaplar ise, çağdaş düşünür John Gray’in olmadığı bir liste eksik demektir. Gray “Kedi Felsefesi” isimli felsefe kitabında Vietnam Savaşı’nı neşesini zerre yitirmeden atlatan Meo’dan hareketle ahlak, kıskançlık, benlik, sevgi, ölümlülük, bağlılık gibi konuların kediler için neden meseleye dönüşmediğini ortaya koymaya çalışıyor. Kışkırtıcı fikirler ortaya koymayı başaran kitap, yün yumağına dolanmanın sadece kedilere has olmadığını gösteren; sizi sarsıp bırakacak bir yapıt.
Kısa Antik Yunan Felsefesi Tarihi – John Marshall
Felsefe kitapları arasında derin bir gezintiye çıkarken her şeyin başladığı o büyüleyici noktaya eğilmek de isteyebilirsiniz. Büyük Antik Yunan filozoflarının düşünce metotlarına hâkim olmak, onların sordukları sorular ve bu sorulara verdikleri yanıtları tecrübe etmek, çağlar önce yaşamış bilgelerin rehberliğinde felsefenin dolambaçlı yollarını kat etmek kulağa güzel geliyorsa “Kısa Antik Yunan Felsefesi Tarihi” tam size göre bir eser.
Felsefe ve Doğanın Aynası – Richard Rorty
40 yılı aşkın süredir, en çok okunan felsefe kitapları arasında başta gelen “Felsefe ve Doğanın Aynası” yirminci yüzyıl felsefesi için tam manasıyla bir klasik. Gelecek felsefelere dönük, kaçınılması gereken büyük yanılsamalar için felsefi imkân hüviyeti niteliği taşıyan bu eser; günümüz kültürü içinde nadiren ortaya çıkan felsefenin tartışma konusu ve hatlarını tarihi bir perspektife yerleştirmeye girişen girişimlerden birisi olması nedeniyle de ayrı bir kıymete sahip.